Bendsneyder via Q1 naar P9 in kwalificatie

De kwalificatie voor de Moto2 klasse op het Bugatti Circuit in Le Mans ging zaterdagmiddag om 15:10 uur van start. De omstandigheden waren nagenoeg perfect met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 26°C.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen in deze Q1 sessie van start, waaronder Bo Bendsneyder en RW Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh. De vier snelsten mochten verder naar Q2 om daar mee te dingen voor pole position. Het was de 2018 Moto3 wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta die met een 1’36.259 de snelste rondetijd wist te rijden voor Fermín Aldeguer, Bo Bendsneyder en Jorge Navarro waardoor zij verder mochten naar Q2. WK leider Celestino Vietti kreeg het ook in deze sessie niet voor elkaar en noteerde de vijfde tijd waarmee hij zondagmiddag vanaf de negentiende plaats zal starten. Daarachter eindigden Gabriel Rodrigo, Simone Corsi, Barry Baltus, Filip Salac en Manuel González in de top tien. Zonta van den Goorbergh klokte de twaalfde rondetijd waarmee hij vanaf de 26e plaats zal starten. De verschillen waren wel ontzettend klein in deze sessie. Vietti kwam slechts 0,006 seconde tekort op een plaats in Q2, de eerste vijf coureurs waren slechts 0,051 seconde van elkaar verwijderd.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs kwamen vervolgens in actie in de tweede kwalificatie om te bepalen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. Het was Sam Lowes die goed begon aan deze sessie en met een 1’36.071 zijn naam meteen bovenaan de tijdlijst liet schrijven. De Brit was op jacht om zijn tijd nog verder te verbeteren maar dat ging behoorlijk mis. Bij het uitkomen van bocht 8 (Garage Vert) werd Lowes met een flinke high-sider van zijn Kalex geworpen en kwam hij hard ten val. Geheel begrijpelijk had de Elf MarcVDS coureur daar veel last van en bleef hij liggen, gelukkig leek het uiteindelijk mee te vallen en kon hij op eigen benen terugkeren naar de pits maar de sessie was hiermee voor hem ten einde gekomen. Ook Ai Ogura kwam vroeg in deze sessie ten val, voor de Japanner ging het mis in bocht 6 (La Chappelle). Het leek er even op dat Lowes alsnog pole position kon halen omdat het een tijdje duurde voordat zijn rondetijd verbeterd werd. Het was Moto2 rookie Pedro Acosta die met een 1’35.803 zijn eerste pole position behaalde in de klasse voor Jake Dixon en Red Bull KTM Ajo teamgenoot Augusto Fernández. Dankzij zijn goede rondetijd vroeg in de sessie kwalificeerde Lowes zich als vierde voor Albert Arenas en de indrukwekkende Alonso López die de plaats heeft overgenomen van Romano Fenati. Aron Canet werd zevende voor Ai Ogura en Bo Bendsneyder, Somkiat Chantra maakte de top tien compleet ondanks dat hij nog ten val was gekomen in bocht 10 (Chemin Aux Beoufs).

Bo Bendsneyder – P9 – 1.36,341

“Ik ben erg blij met hoe het vandaag is verlopen. Gisteren, in FP1, had ik geen goed gevoel, ik had moeite om het juiste ritme te vinden. Mijn team heeft voor vandaag goede veranderingen doorgevoerd en me een hele goede motor gegeven, maar we hadden pech in FP3 met veel gele vlaggen. We hebben een erg goede race pace en ik heb mijn rondetijd alleen gereden dus ik ben blij met deze dag en met het werk dat mijn team heeft gedaan. We starten vanaf de derde rij en ik kan niet wachten tot morgen!”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten