P8 voor Bendsneyder in kwalficatie

Zaterdagmiddag om 15:10 uur begon de kwalificatie voor de Moto2 klasse op het TT Circuit Assen. Na een zonnige start van de dag hing er nu donkere bewolking boven het Drentse circuit en vielen er hier en daar al wat druppels. Toch was de baan nog droog bij aanvang van de eerste kwalificatiesessie en konden de coureurs met slicks de baan opgaan.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie. Aron Canet was er zoals eerder vermeld niet meer bij vanwege de problemen met zijn gebroken neus. Ook leken er in de beginfase van deze sessie problemen te zijn voor landgenoot Fermín Aldeguer omdat zijn machine dienst weigerde, echter werd dat al gauw opgelost en kon de Spanjaard de baan op om te proberen een plaats in Q2 te bemachtigen. Jorge Navarro reed een 1’36.912 en was daarmee veruit het snelst in deze Q1 sessie. Bijna 0,4 seconde daarachter klokte Alessandro Zaccone de tweede tijd voor Manuel González en RW Racing GP coureur Barry Baltus die op het allerlaatste moment de vierde plaats veiligstelde. Deze vier coureurs mochten door naar Q2 om daar mee te doen voor pole position. Lorenzo Dalla Porta viel buiten de boot met de vijfde tijd wat hem de negentiende startplaats oplevert met achter hem de zeventien- en zestienjarige Fermín Aldeguer en Zonta van den Goorbergh. Daarachter waren het Marcos Ramirez, Jeremy Alcoba en Sean Dylan Kelly in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs kwamen vervolgens in de tweede vijftien minuten durende kwalificatiesessie in actie om de strijd aan te gaan voor pole position. Na zijn snelste tijd in Q1 ging Jorge Navarro meteen door en liet hij zijn naam bovenaan de tijdlijst zetten. Ook Bo Bendsneyder ging er goed voor zitten en kwam naar de tweede tijd, daarachter begonnen Ai Ogura, Alonso López en de Britse coureurs Sam Lowes en Jake Dixon goed aan de sessie. Halverwege kwam Celestino Vietti ten val in de Ossenbroeken, de Italiaan was ongedeerd maar de sessie kwam voor hem ten einde. De andere coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe zachte achterband om in de slotfase nog één keer alles op alles te zetten voor pole position. Sam Lowes reed een 1’36.767 en dook daarmee onder de tijd van Navarro. Ook Joe Roberts was snel en kwam naar de derde tijd waarmee hij Bendsneyder naar de vierde plaats verwees. Het bleef hier niet bij want vervolgens ging Albert Arenas 0,020 seconde sneller om pole position van de Brit af te pakken. Jake Dixon bewaarde zijn beste ronde voor het laatst en reed een knappe 1’36.736 waarmee hij pole position behaalde. Hij was slechts 0,011 seconde sneller dan Arenas en zorgde daarmee voor een 1-2 voor het GasGas Aspar Team. Sam Lowes kwalificeerde zich als derde op slechts 0,020 seconde van Dixon met Ai Ogura, Alonso López en Jorge Navarro daarachter op de tweede startrij. Joe Roberts kwalificeerde zich als zevende voor thuisrijder Bo Bendsneyder, Augusto Fernández en Marcel Schrötter in de top tien. RW Racing GP coureur Barry Baltus klokte de veertiende rondetijd. De verschillen waren ontzettend klein in deze sessie. De eerste vier coureurs stonden binnen 0,051 seconde, de eerste acht binnen 0,2 seconde en de eerste achttien binnen 0,8 seconde.

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, badboybo64.com

Related posts