Bendsneyder 15e in zeer natte kwalificatie

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd begon de kwalificatie voor de Moto2 klasse op het Mobility Resort Motegi. Het regende nog steeds op het Japanse circuit waardoor ook deze twee sessies op nat asfalt verreden werden. Manuel González was er niet bij na zijn zware crash in FP2, de Spanjaard werd ter controle naar het nabijgelegen ziekenhuis in Mito gebracht.

Q1
De coureurs die na de droge FP1 op vrijdag buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie. Het was zichtbaar dat de omstandigheden verraderlijk waren en er een groot gebrek aan grip was. Vrijwel alle coureurs hadden momentjes waarbij de achterkant uitstapte maar in de meeste gevallen konden ze deze opvangen. Jeremy Alcoba kon dat niet bij het uitkomen van bocht 4 en ging onderuit. Datzelfde gebeurde even later bij Sam Lowes, de Brit werd met een heftige high-sider van zijn Kalex geworpen. De ELF MarcVDS Racing Team coureur is dit weekend voor het eerst terug sinds hij in FP1 op Silverstone zwaar ten val kwam en een schouderblessure opliep. Even later ging ook Niccolò Antonelli onderuit, hij crashte bij het ingaan van bocht 12. Het was titelkandidaat Aron Canet die met een 2’05.543 de snelste rondetijd in deze Q1 sessie reed voor de Belgische RW Racing GP coureur Barry Baltus, Keminth Kubo en Cameron Beaubier waardoor deze vier rijders verder mochten naar Q2 om daar mee te doen voor pole position. Lorenzo Dalla Porta noteerde de vijfde rondetijd waarmee hij zondag vanaf de negentiende plaats zal starten, achter de Italiaan eindigden Taiga Hada, Marcel Schrötter, Celestino Vietti, Alessandro Zaccone en Sam Lowes in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs gingen vervolgens de baan op in Q2 om te bepalen wie er zondag vanaf pole position mag starten. Vlak voordat de lichten op groen gingen waren er harde donderslagen te horen en leek het een kwestie van tijd voordat er nog hevigere regen aan zou komen. De coureurs gingen de baan op en het was Aron Canet die zijn tempo meteen had gevonden, hij liet zijn naam bovenaan de tijdlijst zetten voor Somkiat Chantra en Jake Dixon. Ook Bo Bendsneyder zat er meteen goed bij en klokte de zesde rondetijd. Echter gingen de hemelsluizen na een paar minuten echt open en kwam de regen met bakken uit de lucht. Niet veel later werd de rode vlag gezwaaid omdat er simpelweg teveel water op de baan stond en de omstandigheden daardoor niet veilig waren. De sessie werd ruim anderhalf uur onderbroken maar om 15:38 uur lokale tijd, 08:38 uur Nederlandse tijd werd deze hervat met nog iets meer dan negen minuten te gaan. Het was een chaotische sessie met daarin een aantal crashes en veel positiewisselingen. Aron Canet claimde uiteindelijk pole position met een 2’04.939 voor Jake Dixon en Tony Somkiat Chantra kwalificeerde zich als vierde voor Moto2 rookie Filip Salac en Fermín Aldeguer, daarachter eindigden Jorge Navarro, Cameron Beaubier, Keminth Kubo en RW Racing GP coureur Barry Baltus in de top tien. Bo Bendsneyder noteerde de vijftiende rondetijd, Zonta van den Goorbergh stond daarachter op de zestiende plaats. Crashes waren er voor Albert Arenas (bocht 8), Alonso López (bocht 12) en Jorge Navarro (bocht 4). De drie Spanjaarden waren ongedeerd.

De Moto2 race over 22 ronden op het Mobility Resort Motegi gaat zondag om 13:20 uur lokale tijd, 06:20 uur Nederlandse tijd van start.

#64 Bo Bendsneyder (P15):

“Het was een moeilijke dag door de natte baanomstandigheden. Vanmorgen hebben we het gevoel verbeterd ten opzichte van gisteren. Als we een vergelijking maken met trainingen in natte omstandigheden waren we dit jaar ver weg, maar in deze zaten we ongeveer een seconde van de kop af en konden we meteen door naar Q2. Tijdens de kwalificatie begon het, zoals iedereen heeft kunnen zien, hard te regenen en moesten we twee uur wachten in de box, alvorens we weer de baan op moesten voor nog slechts een paar ronden. Het is jammer om vanaf deze positie te starten, dit door het schrappen van mijn snelste ronde. Morgen starten we vanaf de vijftiende plaats en het ziet er naar uit dat de omstandigheden droog zullen zijn. Ik kan niet wachten tot de dag van morgen!”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgoe.es

Gerelateerde berichten