P10 voor Bendsneyder in kwalificatie

Ook de Moto2 coureurs kregen zaterdagmiddag nagenoeg perfecte weersomstandigheden voorgeschoteld op het Autódromo Internacional do Algarve voor hun eerste kwalificatie van het seizoen. De coureurs die na de drie trainingen buiten de top veertien stonden gingen van start in Q1, waarbij de vier snelsten alsnog verder mochten naar Q2 om daar mee te doen voor pole position.

Q1
Zonder Lukas Tulovic – de Duitser werd eerder op de dag unfit verklaard vanwege een blessure opgelopen een week geleden tijdens de test op hetzelfde circuit, en Kohta Nozane – de Japanner kwam eerder op de dag tijdens de derde vrije training hard ten val – begonnen dertien coureurs aan Q1. Het was Tony Arbolino die met een rondetijd van1’42.965 het snelst was in deze sessie voor de nog verre van fit zijnde Zonta van den Goorbergh (de Nederlander kampt de gehele week al met griepverschijnselen), Jeremy Alcoba en Darryn Binder. Genoemd viertal plaatste zich hiermee alsnog voor Q2 terwijl de Amerikaan Joe Roberts met de vijfde tijd er net naast greep en zondag vanaf de negentiende plaats op de grid aan de race moet beginnen.

Q2
Met naast Van den Goorbergh, zijn teamgenoot Barry Baltus en Bo Bendsneyder begonnen achttien coureurs aan de jacht op de eerste Moto2 pole van 2023. Voor Van den Goorbergh begon de sessie allesbehalve naar wens. De Fieten Olie Racing GP coureur kwam al in zijn derde ronde ten val in de eerste bocht na start en finish, zijn derde schuiver van de dag. Ook voor Alonso Lopez ging het halverwege de sessie mis, de CAG SpeedUp coureur schoof in bocht drie onderuit terwijl het in de slotfase ook nog misging voor de in Nederlandse dienst rijdende Barry Baltus. De talentvolle Belg schoof onderuit in bocht dertien. De crash van Baltus zorgde voor een gele vlag situatie, iets waar o.a. Pedro Acosta de dupe van werd aangezien hierdoor zijn op dat moment snelste rondetijd geschrapt werd. Acosta verbeterde zich echter in de laatste ronde nog wel een keer maar het was Filip Salac die uiteindelijk het snelst was en de eerste Moto2 pole voor zich opeiste. De Tsjech was met een snelste ronde van 1’42.323 het snelst voor Aron Canet en Acosta die de schade beperkt wist te houden en zich alsnog als derde kwalificeerde. De vierde startplaats werd een prooi voor Celestino Vietti, Manuel Gonzalez, Jeremy Alcoba, Albert Arenas, Tony Arbolino, Sam Lowes en Bendsneyder die in deze eerste Moto2 kwalificatie van het seizoen de top tien completeerde. Baltus moest na zijn crash genoegen nemen met de vijftiende rondetijd in deze sessie terwijl teamgenoot zich na zijn val in de beginfase als achttiende kwalificeerde voor de zondag te verrijden race.

De Moto2 coureurs hebben op zondag geen warm-up sessie meer, hun race over 21 ronden gaat om 12:15 uur lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd van start.

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten