Bendsneyder start vanaf rij 8 in Maleisië

Zaterdag om 13:45 uur lokale tijd, 06:45 uur Nederlandse tijd begon de kwalificatie voor de Moto2 klasse op het zeer zonnige en warme Sepang International Circuit in Maleisië. Darryn Binder was niet van de partij nadat hij ‘s ochtends in de derde training zwaar ten val was gekomen. Aan het einde van het rechte stuk bleken zijn remmen niet goed te werken waardoor hij van de machine af moest springen, het vermoeden is dat hij een aantal vingers heeft gebroken.

Q1
De coureurs die na de drie trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden moesten deelnemen aan deze eerste kwalificatiesessie, dat waren onder andere de Nederlanders Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh. Ook Tony Arbolino, de nummer twee in het kampioenschap die dit weekend nog als enige Pedro Acosta van de Moto2 wereldtitel af kan houden, stond in Q1. Terwijl hij de slipstream van Arbolino opzocht ging het halverwege de sessie mis voor Van den Goorbergh. De Nederlander schoof zijn machine onderuit in bocht 1 maar kon zijn weg vervolgen en gauw terugkeren naar de Fieten Olie Racing GP pitbox. Enkele ogenblikken later ging ook Jeremy Alcoba hard onderuit in bocht 5. Met een 2’05.724 was Tony Arbolino uiteindelijk het snelst in deze sessie voor Albert Arenas, Taiga Hada en Joe Roberts waardoor deze vier coureurs verder konden naar Q2. Dennis Foggia was de eerste die buiten de boot viel en daardoor zondag vanaf de negentiende plaats op de grid zal starten, vlak achter hem was het Zonta van den Goorbergh die in deze sessie niet meer verder kwam dan de zesde tijd. Het is voor het eerst sinds de Dutch TT in Assen aan het einde van juni dat de Nederlander niet in Q2 staat. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan de 8e tijd, mede doordat hij in zijn snelste ronde nog tijd verloor omdat er een rijder gepasseerd moest worden.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs gingen vervolgens de onderlinge strijd aan voor pole position op het Sepang International Circuit. Fermín Aldeguer, de coureur in vorm, was meteen snel en liet zijn naam bovenaan de tijdlijst zetten en was ruim een halve seconde sneller dan de concurrentie. Filip Salac was de eerste coureur die onderuitging in bocht 7, zijn kwalificatie kwam daarmee al vroeg ten einde. Na een pitstop voor een bandenwissel werd in de slotminuten van de sessie nog één keer alles op alles gezet voor een zo snel mogelijke rondetijd. Celestino Vietti ging met iets meer dan een minuut op de klok de fout in in bocht 4 waarbij hij onderuit schoof. Enkele ogenblikken later – terwijl de gele vlaggen nog gezwaaid werden – ging ook Aron Canet op hetzelfde punt onderuit. Voor beide coureurs kwam de sessie daarmee ten einde en voor de Spanjaard betekent dat ook nog een penalty voor het crashen onder een gele vlag. Met de 2’05.288 die hij al vroeg in de sessie had neergezet had Aldeguer meer dan genoeg gedaan voor pole position. Voor het derde Grand Prix weekend op rij behaalde de achttienjarige Spanjaard pole position en hij was ruim een halve seconde sneller dan Celestino Vietti en Manuel González. WK leider Pedro Acosta kwalificeerde zich als zesde met titelconcurrent Tony Arbolino daarachter op de zevende plaats. Fieten Olie Racing GP coureur Barry Baltus kwalificeerde zich als veertiende.

Bo Bendsneyder #64 (P22): “Vandaag verbeterden we tijdens FP3 het gevoel een beetje, we maakten zeker een stap in de goede richting, maar het was niet genoeg om me te plaatsen voor Q2. In Q1 hebben we ons weliswaar nog verder weten te verbeteren, maar helaas moest ik in mijn snelste ronde een andere rijder inhalen waarbij ik in één van de sectoren drie tot vijf tienden van een seconde verloor. Het probleem dat we op dit circuit hebben, is dat we de tijd moeten neerzetten tijdens de eerste twee ronden, want daarna verliest de band een beetje zijn grip en is het vervolgens moeilijk om te verbeteren. Het lukte me dan wel om meteen mijn snelste rondetijd neer te zetten, maar we hadden veel sneller kunnen zijn. Zo gaat het nu eenmaal en we moeten het accepteren. We kijken uit naar een goede race morgen.”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten