P13 voor Bendsneyder in kwalificatie

Zaterdag om 13:45 uur lokale tijd, 07:45 uur Nederlandse tijd begon de kwalificatie voor de Moto2 klasse op een zeer zonnig en warm Pertamina Mandalika International Street Circuit in Indonesië. De coureurs die na de drie trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden moesten deelnemen aan deze eerste kwalificatiesessie.

Q1
Moto2 racewinnaars Jake Dixon en Ai Ogura waren de grote namen in deze sessie terwijl ook Bo Bendsneyder en Barry Baltus op jacht gingen naar een plaats in Q2. Dixon, die hier in 2022 op pole position stond, was meteen snel en liet zijn naam bovenaan de tijdlijst zetten terwijl ook Ogura een aantal goede rondetijden op de klok zette. Bo Bendsneyder liet zien dat hij daar ook toe in staat was. De Nederlander met Indonesische roots, voor wiens team dit met een Indonesische hoofdsponsor een zeer belangrijk weekend is, kon mee met het tempo van Dixon en Ogura en manifesteerde zich in de top vier. Uiteindelijk reed Jake Dixon met een 1’34.406 de snelste rondetijd voor meervoudig Moto2 racewinnaar Alonso López, Jeremy Alcoba en Bo Bendsneyder waardoor zij verder mochten naar Q2. Ai Ogura viel als eerste buiten de boot op de vijfde plaats en zal zondag vanaf de negentiende plaats starten. Barry Baltus klokte de negende rondetijd en start daarmee vanaf P23.

Q2
Vervolgens was het tijd voor de achttien snelste Moto2 coureurs om te bepalen wie er zondag vanaf pole position mag starten. Zonta van den Goorbergh had zich al rechtstreeks voor deze sessie geplaatst terwijl Bo Bendsneyder via Q1 was gekomen. In de eerste run was het Aron Canet die sterk begon en zijn naam bovenaan de tijdlijst liet noteren voor Filip Salac en Pedro Acosta waarbij de verschillen zeer minimaal waren. Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder begonnen ook goed met een negende en elfde rondetijd respectievelijk waarna Tony Arbolino hard onderuitging in bocht 6. De Italiaan was ongedeerd maar zijn sessie kwam daarmee vroegtijdig ten einde. De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband om het vervolgens nog eens te proberen in de slotfase van de sessie. Uiteindelijk was het Aron Canet die met een 1’34.155 pole position behaalde, slechts 0,003 seconde voor landgenoot Manuel González. Filip Salac kwalificeerde zich als derde voor Pedro Acosta en Fermín Aldeguer terwijl Zonta van den Goorbergh een keurige negende tijd op de klok had gezet. Bo Bendnseyder kwalificeerde zich als dertiende in een sessie waarin de verschillen extreem klein waren. De top drie stond binnen 0,019 seconde, de top vijf binnen 0,071 seconde, de top tien binnen 0,256 seconde en de top veertien binnen een halve seconde. Alle achttien coureurs in deze sessie waren minder dan één seconde van elkaar verwijderd.

Bo Bendsneyder (P13):

“Vandaag hadden we tijdens de derde training meteen een goed gevoel te pakken, maar nadat we de nieuwe banden hadden gemonteerd kregen we te maken met een motorstoring. De fout was zeker niet de schuld van het team of van mezelf, het was iets mechanisch. Dit was wel even een tegenslag en we moesten dan ook in Q1 starten. Nadat we ons geplaats hadden voor Q2 wisten we ons in deze sessie weliswaar iets te verbeteren maar we hadden zeker geen perfecte ronde. Ik denk dat we mee hadden kunnen doen voor een plaats op de derde rij. We beginnen vanaf P13 op de grid aan de race, maar het belangrijkste is dat we ons hebben weten te verbeteren ten opzichte van de voorgaande Grand Prix weekenden. Laten we er morgen volle bak voor gaan.”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten