Bendsneyder 8e in vroegtijdig afgebroken race

Net als in de Moto3 klasse ging het voor de race al mis voor een titelkandidaat, ditmaal was het Pedro Acosta die op weg naar de grid ten val kwam in de verkenningsronde. Zijn motor werd snel gerepareerd waardoor Acosta wel van start kon gaan, echter moest hij vertrekken van de laatste positie op de grid. Op een nat Phillip Island nam de van pole vertrokken Fermín Aldeguer de leiding met achter hem zijn teamgenoot Alonso López. Zonta van den Goorbergh verloor een plekje en lag achttiende, Bo Bendsneyder was geklommen naar een negentiende positie met Barry Baltus op een veertiende plek. In bocht 4 (Miller Corner) kwam Alonso López vanaf de leidende positie met een high-sider ten val. Zijn machine bleef midden op de baan liggen maar alle coureurs konden deze ontwijken. Hierdoor kon Sergio García profiteren en lag na de eerste ronde aan de leiding voor Filip Salac die in één ronde van de achttiende positie naar de tweede plaats was gekomen. Baltus kende ook een uitstekende eerste ronde en kwam door op een zevende plaats, terwijl Van den Goorbergh en Bendsneyder op de dertiende en veertiende plek door kwamen. Voor het Fieten Olie Racing GP team ging het in de derde ronde mis, zowel Van den Goorbergh als Baltus kwamen ten val en voor hen was het einde race. Een ronde later gingen Garcia, Salac, Lowes en Dixon allen onderuit en de omstandigheden leken slechter te worden. Mede door deze crashes had Tony Arbolino de leiding met een voorsprong van 12,5 seconden op Aldeguer en Canet. Izan Guevara kende zijn beste race van het seizoen en lag vierde. Bendsneyder lag op dit moment op een achtste plaats. Na deze hectische openingsfase waren de verschillen gemaakt. Arbolino had zijn voorsprong uitgebouwd tot 15 seconden terwijl Canet naar de tweede plaats was gekomen ten koste van Aldeguer. Tien seconden daarachter was het Joe Roberts op een vierde plek met Jeremy Alcoba op zes. Celestino Vietti ging op dat moment onderuit en niet veel later kwam de rode vlag omdat de omstandigheden te slecht waren geworden. De race werd niet meer hervat en doordat de race nog niet voor 2/3 werd verreden werden er halve punten toegekend.

Bendsneyder, die de race startte vanaf de 22e positie op de grid, toonde zijn vaardigheid en vastberadenheid vanaf het begin en wist de valpartijen in de eerste groep coureurs te ontwijken. Zodra de lichten uitgingen wist hij in de eerste ronde tot acht posities goed te maken en zich in de top tien te positioneren. De Nederlander bleef op de baan ondanks de moeilijke weersomstandigheden met veel regen en harde windstoten die het hele startveld behoorlijk beïnvloedden. Door de extreme omstandigheden eindigde de race abrupt onder rode vlag. Bendsneyder reed op dat moment op de achtste plaats en finishte wederom in de punten. Het is zijn beste resultaat sinds zijn derde plaats op het Circuit of the Americas in april.

Bo Bendsneyder: “Ik ben erg blij dat ik achtste ben geworden onder natte omstandigheden want we hebben de afgelopen jaren veel moeite gehad met de Moto2 in de regen. We groeien en werken erg hard in zowel droge als natte omstandigheden, ondanks dat we niet veel mogelijkheden hebben om in de regen te rijden. Het team gaf me vandaag een geweldige motor die me veel vertrouwen gaf tijdens de warm-up waardoor ik vanaf het begin van de race snel was en een constant tempo kon aanhouden. Ik wil mijn hele team bedanken. Laten we deze positieve gevoelens meenemen naar Thailand.”

Uitslag race:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten