Bendsneyder in de punten in Portimao

Zondagmiddag om 14:30 uur lokale tijd, 15:30 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de start van de Moto2 race op het Autódromo Internacional do Algarve. De Moto2 race was in tegenstelling tot het gebruikelijke tijdschema nu de laatste race van de dag. Met veel zon, een buitentemperatuur van 22°C en een asfalttemperatuur van zo’n 29°C waren de omstandigheden gunstig op het Portugese circuit. Alle ogen waren in deze race natuurlijk gericht op Remy Gardner en Raúl Fernández. De Australiër ging met een voorsprong van 18 punten deze race in voor zijn Red Bull KTM Ajo teamgenoot. De Spanjaard mocht vertrekken vanaf pole position, Gardner startte vanaf de tweede plaats. Wat betreft de bandenkeuze waren er interessante verschillen te zien. Alle coureurs stonden op de medium-compound voorband, de keuze voor de achterband was ongeveer 50/50 verdeeld. Van de coureurs die in de top tien gekwalificeerd stonden kozen Raúl Fernández, Fabio di Giannantonio, Augusto Fernández, Marco Bezzecchi en Ai Ogura voor de soft-compound achterband. Remy Gardner, Aron Canet, Cameron Beaubier, Sam Lowes en Jorge Navarro hadden de medium-compound laten monteren. Polesitter Raúl Fernández startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Remy Gardner en Marco Bezzecchi. Aron Canet nam de vierde plaats in handen voor Sam Lowes en Cameron Beaubier, daarachter reden Fabio di Giannantonio, Xavi Vierge, Ai Ogura en Augusto Fernández in de top tien. Bo Bendsneyder maakte een paar plaatsen goed in de openingsronde en schoof op naar de 24e positie. In de eerste ronde kwam Somkiat Chantra ten val, de Thai ging onderuit in bocht 13. Het was duidelijk wat het strijdplan van Raúl Fernández was. De Spanjaard probeerde met zijn soft-compound achterband al vroeg in de wedstrijd een gat te slaan richting Gardner en de rest van zijn concurrenten. Na één ronde bedroeg zijn marge al een halve seconde richting de Australiër, Gardner had Bezzecchi zeer kort achter zich rijden. In de tweede kwam Albert Arenas zeer hard ten val. Bij het uitkomen van de laatste bocht voor start / finish werd hij met een flinke high-sider van zijn machine geworpen en vloog hij met hoge snelheid door de grindbak. Een ronde later ging het in dezelfde bocht mis voor Ai Ogura. In de vierde ronde viel Bezzecchi aan en ging hij voorbij aan Gardner. Het was nog geen grote ramp voor de Australiër maar hiermee zou zijn voorsprong in het kampioenschap wel gehalveerd worden. Gardner bleef een aantal ronden achter Bezzecchi zitten, maar in de negende ronde vond hij het mooi geweest. Bij het ingaan van bocht 1 dook de Australiër uit de slipstream en wist hij Bezzecchi te passeren. Op dit moment in de race had Raúl Fernández zo’n 1,4 seconde voorsprong richting zijn teamgenoot en titelconcurrent. Bo Bendsneyder reed in deze fase op de twintigste plaats. In de tiende ronde kwam de race van Jake Dixon ten einde, hij was gecrasht in bocht 13. Een ronde later ging Petronas Sprinta Racing teamgenoot Xavi Vierge hard onderuit in bocht 1. De keuze voor de medium-compound achterband van Gardner leek de juiste te zijn. Halverwege de race had hij zijn achterstand richting Fernández weer dichtgereden en was het zichtbaar dat de Spanjaard moeite had met het gebrek aan grip aan de achterzijde. In de dertiende ronde dook Gardner uit de slipstream en nam hij de leiding over van zijn teamgenoot. Het kampioenschap was met deze stand nog niet beslist, maar met 23 punten verschil zou het voor Fernández nagenoeg onmogelijk zijn om nog kampioen worden. Fernández deed er alles aan om aan te blijven haken bij Gardner, maar de Australiër had simpelweg meer grip. Toch wist de Spanjaard niet bijzonder veel prijs te geven en hield hij daarmee de druk hoog. Zo’n vijf seconden daarachter had Lowes de derde plaats overgenomen van Bezzecchi, terwijl daarachter ook Beaubier en Canet steeds verder naar voren kwamen. Bo Bendsneyder reed een goede race en was inmiddels opgeschoven naar de puntenposities. Met zo’n drie ronden te gaan leek de beslissing te zijn gevallen. Gardner had op dat moment een seconde voorsprong op Fernández. Ruim drie seconden daarachter reed Lowes op de derde plaats voor Beaubier, Canet en Vietti. Bezzecchi was teruggevallen naar de zevende plaats. Gardner bleef foutloos en kwam uiteindelijk als overtuigende winnaar over de streep. De Australiër behaalde een cruciale zege en met het verslaan van teamgenoot Fernández heeft hij de Moto2 wereldtitel zo goed als zeker gesteld. Fernández had grote problemen met zijn achterband in de laatste paar ronden en viel ver terug. Gelukkig voor hem kon hij de tweede plaats nog behouden om zo het kampioenschap open te houden, hij heeft 23 punten achterstand ten opzichte van Gardner. Daarachter kwam Sam Lowes als derde over de streep en finishte daarmee voor de tweede keer op rij op het podium. Canet reed opnieuw een goede race en werd vierde voor Moto2 rookie Beaubier, daarachter eindigden Vietti, Navarro, Bezzecchi, Augusto Fernández en Schrötter in de top tien. Bendsneyder scoorde één WK punt door als vijftiende te finishen .