Bendsneyder net buiten de punten op de Sachsenring

Zondagmiddag om 12:20 uur begon de 28 ronden lange Moto2 race op de Sachsenring. Het was ontzettend warm op het Duitse circuit met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 34°C. Het waaide wel enigszins in de richting van het rechte stuk maar dit voelde meer aan als een föhn dan een verfrissende bries. Polesitter Sam Lowes startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor thuisrijder Marcel Schrötter en Augusto Fernández. Daarachter waren het Albert Arenas, Joe Roberts en Jake Dixon met verder Pedro Acosta, Tony Arbolino, Fermín Aldeguer en Cameron Beaubier in de top tien. RW Racing GP coureur Barry Baltus maakte één plaats goed en reed op de achttiende plaats, teamgenoot Zonta van den Goorbergh verloor een plaats naar P25. Bo Bendsneyder startte slecht en viel terug naar de 24e positie. Lowes probeerde meteen weg te rijden maar Schrötter leek zijn tempo te kunnen volgen. Daarachter ontstond al wel een gat van meer dan een halve seconde naar Arenas terwijl de Spanjaard flink onder druk werd gezet door Red Bull KTM Ajo coureurs Fernández en Acosta. In de vierde ronde viel Fernández aan en nam hij de derde positie over van Arenas. De Spanjaard wist vervolgens al gauw zijn achterstand naar Schrötter dicht te rijden. In diezelfde ronde ging Jorge Navarro onderuit in bocht 13 waardoor zijn race al vroeg ten einde kwam. In de vijfde ronde wist Fernández ook voorbij te gaan aan Schrötter waardoor hij nu op jacht ging naar Lowes. De Spanjaard leek een beter tempo te hebben en had de aansluiting al gauw te pakken. Bendsneyder had op dit moment alweer een aantal plaatsen goedgemaakt en reed op de twintigste positie, Van den Goorbergh reed nog steeds op de 25e plaats. Fernández aarzelde niet en ging in de zesde ronde voorbij aan Lowes in bocht 5. Het was een gewaagde aanval van de Spanjaard maar wel keurig uitgevoerd waarmee hij de koppositie overnam. Aan het eind van de zevende ronde maakte Schrötter een foutje bij het uitkomen van bocht 13. De achterkant van zijn Kalex stapte uit waardoor hij de snelheid verloor en Acosta zo de derde positie kon overnemen. De Duitser wist zijn verloren tijd wel te minimaliseren want hij behield de vierde plaats voor Arenas. Fernández was duidelijk sneller dan de concurrentie, na tien ronden bedroeg zijn voorsprong al meer dan twee seconden. Lowes reed nog steeds op de tweede plaats maar Acosta kwam steeds dichterbij. Een halve seconde daarachter was Schrötter in duel met Arenas voor de vierde plaats met verder Aron Canet, Fermín Aldeguer, Alonso López, Tony Arbolino en Ai Ogura in de top tien. WK leider Celestino Vietti kende een zeer moeilijke race en reed nog maar net binnen de punten op de veertiende positie. Bendsneyder was verder opgeklommen naar de achttiende positie terwijl Baltus nog zich nog steeds op de negentiende plaats wist te handhaven, ondanks zijn blessure. Van den Goorbergh reed op de 23e positie kort achter Jeremy Alcoba. In de vijftiende ronde maakte Lowes een fout in bocht 3 (Omega Kurve) waarbij hij een crash ternauwernood kon voorkomen. De Brit bleef zitten maar verloor daardoor de tweede plaats aan Acosta. Terwijl Fernández zijn voorsprong vergrootte naar meer dan zeven seconden werd Acosta flink onder druk gezet door Lowes en Schrötter. Aldeguer was opgeklommen naar de vijfde plaats ten koste van Arenas. In de 22e ronde ging het mis voor Celestino Vietti. De Italiaan kende al een zeer moeilijke race en schoof zijn Kalex onderuit in bocht 1. Daarmee kwam zijn race ten einde en gaf hij zijn concurrenten de uitgelezen kans om veel punten in te lopen. In de 25e ronde dook Lowes uit de slipstream van Acosta bij het ingaan van bocht 12 (Sachsenkurve) en nam de tweede plaats weer over. De Spanjaard liet zich niet zomaar uit het veld slaan en counterde bij het ingaan van bocht 1. Thuisrijder Schrötter had hiermee de aansluiting ook weer te pakken en deed er alles aan om voor eigen publiek op het podium te kunnen eindigen. Acosta en Lowes bleven stuivertje wisselen waardoor ook Aldeguer kon aansluiten. In de 27e ronde zag Schrötter zijn kans en zette hij zijn Kalex naast die van Lowes bij het ingaan van bocht 1. Onder groot gejuich van het publiek nam de Duitser de derde plaats over terwijl Acosta alweer een aantal meters voorsprong had opgebouwd. In de laatste bocht van de voorlaatste ronde maakte Schrötter een foutje en verloor hij de derde plaats weer aan Lowes. Het werd een spannende laatste ronde want Lowes wist het gat naar Acosta weer dicht te rijden. Fernández bleef foutloos en kwam met een grote marge als winnaar over de streep. Met het uitvallen van Vietti maakt hij een grote inhaalslag in het kampioenschap. Daarachter werd nog een spannend duel uitgevochten voor de overige twee podiumplaatsen. In de laatste ronde probeerde Lowes aan te vallen in bocht 12 maar slaagde hier niet in, vervolgens raakte hij met zijn voorwiel het achterwiel van Acosta bij het uitkomen van die bocht. De Spanjaard wist zijn positie in de laatste bocht te verdedigen en kwam als tweede over de streep, hiermee maakte hij er een 1-2 van voor het Red Bull KTM Ajo team. Schrötter deed een ultieme poging om nog op het podium te eindigen maar het was Lowes die hem voor kon blijven, de Duitser moest genoegen nemen met de vierde plaats. Aldeguer kwam daarachter als vijfde over de streep voor Arenas en López, daarachter eindigden Ogura, Canet en Arbolino in de top tien. Bo Bendsneyder wist geen punten te scoren doordat hij als zestiende over de streep kwam, Zonta van den Goorbergh passeerde de finish als achttiende. RW Racing GP coureur Barry Baltus ondervond teveel hinder van zijn blessure en kwam niet aan de finish.