Bendsneyder start vanaf rij 5 in Jerez

Na de bewolking en lichte regen in de ochtend scheen de zon ‘s middags weer fel boven het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De coureurs die na de drie trainingen buiten de top veertien stonden gingen van start in de eerste kwalificatiesessie met als doel alsnog een plaats in Q2 te bemachtigen.

Q1

Senna Agius, dit weekend de vervanger van Darryn Binder bij het Liqui Moly Husqvarna Intact GP team, maakte al vroeg een foutje in bocht 6 (Curva Dani Pedrosa) waarbij hij onderuit schoof. De Australiër kreeg de machine niet meer aan de praat waardoor hij via de service road weer terug moest keren naar de pits. Ai Ogura leek zijn vorm van 2022 weer een beetje terug te hebben en reed met een 1’41.245 de snelste tijd van de sessie, ruim een halve seconde sneller dan de concurrentie. De Japanse vicewereldkampioen wist vorig jaar de Moto2 race in Jerez te winnen. Joe Roberts klokte de tweede tijd voor Zonta van den Goorbergh en Manuel González waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2. Voor de Fieten Olie Racing GP coureur is het de tweede keer dit jaar dat hij naar Q2 gaat.

Q2
De achttien snelste coureurs kwamen vervolgens in actie in de vijftien minuten durend tweede kwalificatie om te bepalen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. Met een zeer indrukwekkende rondetijd wist Sam Lowes pole position op te eisen, de Brit was ruim een halve seconde sneller dan de concurrentie. Het is zijn negentiende pole position in de Moto2 klasse en zijn eerste sinds de Duitse GP van 2022. Pedro Acosta kwalificeerde zich als tweede met Jake Dixon op de derde plaats die er twee Britten op de eerste startrij van maakte. Alonso López noteerde de vierde rondetijd voor Ai Ogura en Barry Baltus, de Belgische coureur van het Nederlandse Fieten Olie Racing GP behaalde met de zesde plaats zijn beste kwalificatieresultaat tot dusver. Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als vijftiende, Zonta van den Goorbergh eindigde als zeventiende. Een flinke crash was er nog voor Albert Arenas, de Spanjaard ging onderuit in de snelle bocht 12 (Curva Ferrari).

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten